#cx #semiotyka #marka #kultura #zmysły #percepcja #design
Semiotyka doświadczeń zmysłowych - jak budować markę cross-sensoryczną
Czwartek, 21.X., godz. 15.45, sesja CYFROWY ZNAK CZASÓW
Z budowaniem doświadczenia jest jak z budowaniem wspomnień, ulotnych wrażeń. Wspomnienia i doświadczenia zakodowane są w sygnałach, znakach i odnoszą nas do określonych znaczeń i wartości. Zindywidualizowanych w odbiorze i jednocześnie podzielanych przez wielu.
Podczas wystąpienia pokażemy jak semiotyczna koncepcja znaku pozwala, na opisywanie i projektowanie cross-sensorycznej strategii dla marek; jak określone smaki, zapachy, faktury, dźwięki kodują znaczenia, a wiedza o nich pozwala na tworzenie i kontrolowanie tego, co doświadczenia komunikują o marce. Posługując się case’ami ze świata oraz angażującym publiczność przykładem, pokażemy, jak – używając narzędzi semiotyki – budować wyrazistą i wewnętrznie spójną markę za pomocą zmysłów.
Trudno jest nam opisać to, co czujemy, gdy słyszymy utwór w radio, dotykamy szorstkiej powierzchni, próbujemy słodkiego eklera, wąchamy naszego mokrego psa. Trudno nam uchwycić abstrakcyjne znaczenia, które stoją za naszym doświadczeniem faktur, dźwięku, zapachu, smaku. Przychodzi nam to nieco łatwiej, gdy mówimy o tym co widzimy, bo to wzrok ma uprzywilejowaną pozycję w palecie zmysłów. Ale czy słusznie?
Chocophonica, eksperyment w którym kulturowo osadzony kontekst dźwiękowy wpłynął na percepcję smaku czekolady czy eksperymenty z wykorzystaniem doświadczeń VR pokazują, że manipulacja nawet „fałszywymi” danymi wpływa na percepcję produktów i marek.
Kolejne badania wskazują na to, że angażowanie większej liczby zmysłów w komunikacji zwiększa skuteczność przekazu, wzmacnia asocjacje z marką, pozwala tworzyć wspomnienia i emocjonalne zaangażowanie. Na rynku powstają kolejne firmy specjalizujące się w docieraniu do ludzi poprzez te mniej doceniane zmysły, rodzą się kolejne inicjatywy projektowe i reklamowe, które starają się zaangażować naszą sensorykę w bardziej holistyczny sposób. Coraz lepiej rozumiemy, że marka jest całościowym doświadczeniem i że każdy element tego doświadczenia jest ważnym punktem styku budującym jej znaczenia.
Jednocześnie brak na rynku narzędzi, które pozwalałby myśleć o odczuciach zmysłowych, jak o elementach całościowej strategii, za pomocą których można budować spójną opowieść o marce.
Jak zatem myśleć, mówić i pisać o zmysłach w kontekście działań marketingu sensorycznego, który dziś jest jedną z dróg, w których może rozwijać się komunikacja przyszłości? Jak wykorzystywać nowe narzędzia do testowania i rozwijania doświadczeń związanych z markami, tak by budować spójne i czytelne dla marki znaczenia na poziomie synergii zmysłów? Semiotyczna koncepcja znaku pozwala uporządkować i rozwinąć proces projektowania cross-sensorycznej strategii dla marki.
Wiedza i analizy własne
Case studies
Najnowsze badania i eksperymenty z pogranicza projektowania doświadczeń, nauki i nowych technologii
„Interwencja” sensoryczna
Prezentacja pokazuje jak budować strategiczną relację konsumenta z marką poprzez doświadczenia zmysłowe i ich kulturowe znaczenia.
Paulina Goch-Kenawy

partner, CultureTellers
Współzałożycielka CultureTellers, filozofka, semiotyczka z 15-letnim doświadczeniem zajmująca się strategiami i insightami kulturowymi wykorzystywanymi w procesach zarządzania marką – UX, CX, strategią komunikacji, strategią rozwoju marek oraz produktów. Pracowała dla klientów z branży telekomunikacyjnej, FMCG, farmaceutycznej, finansowej, NGO oraz dla podmiotów administracji publicznej. Prowadzi projekty na rynku krajowym i rynkach Europy Środkowo-Wschodniej. Jako ekspert uczestniczy również w projektach globalnych. Członkini Rady Marek Superbrands.

Maciek Biedziński
partner, CultureTellers
Kulturoznawca, semiotyk i ekspert insightu kulturowego z ponad 14 letnim doświadczeniem w obszarze badań i strategii. Współzałożyciel CultureTellers – agencji badawczo konsultingowej wykorzystującej wiedzę kulturową do budowania marek. Konsultant i badacz kulturowy w lokalnych i międzynarodowych projektach prowadzonych dla największych producentów i marek FMCG. Autor artykułów i wystąpień łączących wiedzę kulturową ze strategią marki (m.in. w Harvard Business Review, American Journal of Semiotics, Semiofest)